Kolorowy pasek
Godło, Herb, Logo
Logo Biuletyn Informacji Publicznej

Biuletyn Informacji Publicznej
Starostwo Powiatowe w Krotoszynie

Kolorowy pasek

Wpisanie lub wykreślenie adnotacji: Gaz / Hak / L / VAT / PIT / CIT / EURO / Zastaw rejestrowy

Wpisanie lub wykreślenie adnotacji:

Procedura nr SP/KmD-12


Wpisanie lub wykreślenie adnotacji o:

  1. przystosowaniu pojazdu do ciągnięcia przyczep (HAK);
  2. przystosowaniu pojazdu do nauki jazdy (L);
  3. spełnieniu wymagań wynikających z przepisów podatkowych VAT, CIT, PIT;
  4. motażu instalacji gazowej (GAZ)
  5. zastawie rejestrowym
  6. spełnieniu przez pojazd określonego poziomu emisji EURO

Wymagane dokumenty:
1. Wniosek ogólny pkt IV.1

2. Załączniki:

  • dowód rejestracyjny pojazdu,
  • karta pojazdu, jeśli była wydana,
  • stosowne zaświadczenie ze stacji kontroli pojazdów (dla pkt 1-3),
  • faktura VAT lub rachunek za montaż oraz wyciąg ze świadectwa homologacji w przypadku montażu instalacji gazowej,
  • do dokonania wpisu o zastawie rejestrowym - aktualny odpis z rejestru zastawów bądź zaświadczenie wydawane przez centralną informację o zastawach rejestrowych wskazujące, że dany podmiot jako zastawca określonego przedmiotu zastawu rejestrowego jest wpisany do rejestru zastawów pod daną pozycją rejestru zastawów,
  • do wykreślenia wpisu o zastawie rejestrowym - odpis prawomocnego postanowienia sądu, prowadzącego rejestr zastawów, o wykreśleniu zastawu rejestrowego na pojeździe z rejestru zastawów bądź pisemna informacja o wykreśleniu zastawu rejestrowego pod danym numerem pozycji rejestru zastawów wraz z podaniem daty wykreślenia oraz nazwy sądu, który wydał postanowienie o wykreśleniu tego zastawu,
  • wpisanie EURO - poświadectwo zgodności WE / dopuszczenie jednostkowe /  świadectwo homologacji typu pojazdu - w przypadku gdy nie określamy EURO na podstawie rocznika

3. Do wglądu:

  • Dokument tożsamości właściciela (jest nim dowód osobisty, a w przypadku osób prawnych - upoważnienie do załatwiania wszelkich sprawy w imieniu firmy )

Miejsce złożenia dokumentów:
Starostwo Powiatowe w Krotoszynie
Wydział Komunikacji i Dróg (pokój nr 5)
ul. 56 Pułku Piechoty Wlkp. 10
63-700 Krotoszyn
Telefon: 62 725 42 56 do 57, 725 66 60 do 66, wew. 303 i 304

Godziny obsługi:
Poniedziałek: 8:15 - 15:30
Wtorek - Piątek: 7:30 - 14:15

Przerwa:  11:00 - 11:15

Termin i sposób załatwienia:
wpisanie bądź wykreślenie adnotacji odbywa się w chwili składania wniosku po spełnieniu warunków formalnych

Podstawa prawna:
Hak, L, VAT - Rozporządzenie MI z dnia 22.07.2002 r. w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów (t.j. Dz.U. z 2014, nr 1522 ze zm.) - § 14 ust. 2
GAZ - Rozporządzenie MI z dnia 22.07.2002 r. w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów (t.j. Dz.U. z 2014, nr 1522 ze zm.)  - § 14 ust. 3
Zastaw rejestrowy - Rozporządzenie MI z dnia 14.06.2004 r. w sprawie trybu dokonywania w dowodach rejestracyjnych pojazdów mechanicznych adnotacji o ustanowieniu zastawu rejestrowego (t.j. Dz.U. z 2007, poz. 145, nr 1542 ze zm.)
EURO - Rozporządzenie MI z dnia 27.09.2003 r. w sprawie szczegółowych czynności w sprawach związanych z dopuszczeniem pojazdu (...) (t.j. Dz.U. z 2014, nr 1727 ze zm.) - Załącznik nr 2a

Określenie EURO na podstawie rocznika dla pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej pow. 3,5 t:
EURO III - od 2000 r. - 2004 r.
EURO IV - od 2005 r. - 2007 r.
EURO V - od 2008 r.

Tryb odwoławczy:
Brak możliwości odwołania.

Opłata administracyjna:
Bez opłat

 

Metadane

Źródło informacji:Maciej Oprysiak
Data utworzenia:(brak danych)
Wprowadził do systemu:Maciej Oprysiak
Data wprowadzenia:2013-10-18 13:10:30
Opublikował:Maciej Oprysiak
Data publikacji:2013-10-18 13:44:17
Ostatnia zmiana:2016-02-02 11:23:25
Ilość wyświetleń:1313

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Zamknij